Veel gestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over biologisch tuinieren bij Biologische TuiniersVereniging Oldeneel. Leer meer over de verschillen tussen biologisch en ecologisch tuinieren en ontdek hoe wij u kunnen helpen met workshops, cursussen, tuinadvies en het ruilen van zaden en stekjes.

Wat is biologisch tuinieren?

Biologisch tuinieren is een manier van tuinieren waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. Het draait om het werken in harmonie met de natuur en het creëren van een gezonde omgeving voor planten en dieren.

 

Hoe werkt het ruilen van zaden en stekjes bij jullie vereniging?

Bij onze vereniging kunt u zaden en stekjes ruilen met andere leden, waardoor u een diversiteit aan planten en gewassen kunt kweken in uw eigen tuin.

 

Hoe kan ik contact opnemen met jullie vereniging voor meer informatie?

U kunt contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website of door een e-mail te sturen naar info@btvoldeneel.nl.

 

Bieden jullie ook rondleidingen aan in de biologische tuinen?

Ja, wij organiseren rondleidingen voor geïnteresseerden wanneer ze beginnen met tuinieren. Ook tijdens evenementen gedurende het jaar is het mogelijk om een ronde over de tuin te lopen.

 

Wachtlijst

Momenteel is er een wachtlijst van een +/- een jaar. De laatste tijd loopt de wachtlijst iets terug. Er komen wel wat tuinen vrij. 

Wat is het verschil tussen biologisch en ecologisch tuinieren?

Biologisch tuinieren richt zich voornamelijk op het vermijden van synthetische chemicaliën, terwijl ecologisch tuinieren breder kijkt naar het creëren van een evenwichtige en natuurlijke omgeving in de tuin.

 

Kan ik bij jullie terecht voor biologisch tuinadvies?

Ja dat kan. Wanneer je lid ben van onze vereniging kan je gebruik maken van onze leden die veel kennis hebben. Wij bieden biologisch tuinadvies aan om u te helpen bij het opzetten en onderhouden van een biologische tuin. Ook op het internet staat voldoende bruikbare informatie

 

Hoe kan ik mijn steentje bijdragen aan duurzaam tuinieren bij jullie vereniging?

Door zelf eerst goed na te denken. Wat ik nu in de tuin zet is dat biologisch. Zie ik dit zelf als duurzaam of is dit toch niet heel duurzaam. Vrijwilligers zijn altijd welkom.

 

Is plastic toegestaan op de moestuin?

Plastic is tot op zekere hoogte toegestaan op de moestuin. Wanneer het gaat om stoelen of gereedschapskisten, watertonnen en gieters.  Let wel op wanneer plastic broos wordt dient dit gelijk verwijderd te worden van de moestuin. Naamkaartjes, worteldoek, kunstgras dunne plastic materialen zijn niet toegestaan om de moestuin. Daar is niks biologisch aan.

 

Geïmpregneerd hout

Per 1-1-2025 willen wij geen geïmpregneerd hout meer in of op de grond hebben. Geïmpregneerd hout is behandeld om het duurzaam te maken. maar dit heeft een negatief effect op de natuur. Ga daarvoor andere materialen. Kisten van geïmpregneerd hout mag wel. Maar deze mogen niet op de grond staan. Ook hier is niks biologisch aan!

Neem contact op voor meer informatie!

Heeft u nog vragen over biologisch tuinieren of wilt u lid worden van onze vereniging? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.